Ook thuiswerken?

Schrijf je gratis en vrijblijvend in.

Inschrijven

Geschiedenis thuiswerken

Thuiswerk bestaat eigenlijk al heel erg lang. Sinds eeuwen zijn er al mensen geweest die vanuit huis zeer veel verschillende soorten werkzaamheden verrichtten. Je kunt hierbij denken aan de boeren van vroeger, die in de winter als er op het land niet veel te doen was allerlei manieren zochten om vanuit huis een centje bij te verdienen. Zo hadden zij het zogenaamde spinweven. De boeren gingen naar de wol- en katoenfabrieken en boden zichzelf aan om de grondstof te vermaken tot lakens en kleden tegen zeer concurrerende tarieven.

Garnalenpellers

Mensen die wat dichter bij zee woonden, stortten zich volledig op het garnalen pellen. Een zeer arbeidsintensief klusje waar continue werk in overvloed werd aangeboden. De controles door de overheid werden echter steeds intensiever en de regelgeving omtrent de hygiëne steeds strenger. Hierdoor werd het voor de gezinnen steeds moeilijker om aan al deze strenge eisen te kunnen voldoen. Het thuis pellen in Nederland is vandaag de dag eigenlijk geheel verdwenen.

Sigarenproductie

Sigaren rollen ThuiswerkWat ook een belangrijke bron van thuiswerkinkomsten is geweest, is het produceren van sigaren. Dit is een zeer belangrijke vorm van thuiswerken geweest in onze geschiedenis, rond 1870 in de sigarenproductie in Kampen. De productie in de fabrieken nam zulke vormen aan, dat deze op een gegeven moment geen mogelijkheden meer zagen tot uitbreiding in de fabriek zelf en zij genoodzaakt waren om een belangrijk deel van de productie uit te besteden aan thuiswerkers. Deze mensen kregen dan de grondstoffen en benodigde gereedschappen mee naar huis en konden op die manier hun steentje bijdragen aan de alsmaar groeiende productie. De thuiswerkers werden echter lang niet altijd goed behandeld door de fabrikanten. Zij hadden altijd wel wat op of aan te merken op de kwaliteit van de geproduceerde sigaren en gebruikte dit argument om de thuiswerkers te korten op hun salaris.

Zigeuners

In vroegere tijden trokken de zigeuners met hun woonwagens naar daar waar het werk was. Dat was hun manier van overleven. Zij hielpen de boeren met oogsten als de tijd daar was en trokken naar de wol en katoenfabrieken als daar wat te verdienen viel. De zigeuners mochten uiteindelijk van de overheid hun woonwagens niet meer zomaar overal neerzetten en werden gedwongen om in kampen neer te strijken. Zo kon de overheid meer zicht krijgen op hun activiteiten en verdiensten. Op deze manier is ook uiteindelijk deze vorm van thuiswerk verdwenen.

Wij hebben het
Keurmerk Thuiswerk

Ook thuiswerken?

Schrijf je gratis en vrijblijvend in.

Inschrijven